Iisus revine!

Biblia spune, cã istoria omenirii va continua pentru o vreme, de-a lungul secolelor. Dar apoi va începe aproape neobservat un veac, în care omenirea se va apropia treptat de sfârsitul ei. Vreau sã folosesc pentru acest veac o expresie, care nu apare în Biblie. Vom numi acest veac “epoca sfârsitului”.
Biblia spune: va veni o vreme a haosului si a confuziei globale, o vreme în care oamenii nu vor mai face fatã la problemele lor. În aceastã epocã a sfârsitului va iesi la ivealã confuzia si neputinta omului. Domnul Isus însusi a prezentat patru semne ale acestei epoci a sfârsitului.
El spune: aceastã epocã a sfârsitului este caracterizatã de haos politic. Isus se exprimã asa: “Un neam se va scula împotriva altui neam si o împãrãtie împotriva altei împãrãtii”. Nu a mai existat niciodatã o epocã, în care atât de multi diplomati bine plãtiti sã fi tinut atât de multe conferinte costisitoare, ca în vremurile noastre. Si nu a mai existat niciodatã o epocã, în care sã se facã atâta înarmare cu banii popoarelor, ca în vremurile noastre. Cu banii cheltuiti pe înarmarea atomicã s-ar putea construi orase mari, rezolvându-se astfel problema locuintelor. În schimb, se spune: Trebuie sã ne înarmãm! Si cu toate acestea, dorul popoarelor dupã pace nu a fost niciodatã mai mare. Vrem pace. Nici un om nu vrea rãzboi. Dar fiecare se înarmeazã nebuneste. Prin aceasta se poate recunoaste haosul politic al epocii sfârsitului.
Cel de-al doilea semn pe care-l prezintã Isus este confuzia pe plan economic. Isus spune: “Va fi foamete si vremurile vor fi grele”. Pe pãmânt creste destulã hranã, ca sã se poatã sãtura toti oamenii. Si nu au mai existat niciodatã atâtia oameni de stiintã cu studii înalte, ca în vremurile noastre. Niciodatã nu a existat o economie mondialã atât de complicatã ca în vremurile noastre. Cu toate acestea, conform rapoartelor ONU, mai mult de jumãtate din populatia globului suferã de foame. Într-o societate supercivilizatã, în care existã bunuri suficiente, nu ar trebui oare sã poatã fi sãturati toti oamenii? Dar societatea nu reuseste sã ajungã la aceastã performantã!
Cel de-al treilea semn pe care-l prezintã Isus pentru epoca sfârsitului, în care omul nu va mai face fatã la problemele lui, este haosul religios. Isus spune asa: “Vor veni multi si vor spune: Eu sunt Cristosul! Si vor însela pe multi”.
Nu demult am stat de vorbã cu un tânãr care mi-a spus:
- Ce sã mai cred? Existã romano-catolici, greco-catolici, reformati, luterani, metodisti, baptisti, Armata Salvãrii, penticostali, evanghelici, Martorii lui Iehova, nou-apostolici, islamisti, budisti etc. Ce sã mai cred?
Am râs si i-am spus:
- Tinere, stai linistit, va fi si mai rãu! Asa spune Biblia!
Acesta este un semn al epocii sfârsitului. Pentru cã oamenii nu se mai cãlãuzesc dupã Cuvântul lui Dumnezeu, diavolul produce haos. Si Dumnezeu îngãduie acest lucru. “Cristos este aici, Cristos este acolo!” Haosul religios este îngrozitor. Când vãd în orasele mari cum aleargã oamenii de la un eveniment religios de senzatie la altul, mi se face de-a dreptul fricã. Si tocmai aici vreau sã vã spun, cã nici chiar un evanghelist nu poate sã vã mântuie! Dacã nu-L gãsiti singuri pe Mântuitorul, atunci sunteti pierduti pe veci!
Mai existã un încã un al patrulea semn al acestei epoci a sfârsitului: poporul împrãstiat al lui Israel va fi adunat din nou în Palestina. Pentru mine este un semn uluitor al vremurilor, cã din anul 1948 existã din nou un stat Israel. Unii spun, cã acesta nu este un semn. Dar când a trebuit de curând sã opresc din nou la granita cu Elvetia pentru controlul vamal si când înaintea mea am vãzut o masinã cu numãr de înmatriculare al statului Israel, atunci m-am gândit: “Prorociile biblice se împlinesc! O proclamã numerele de masinã!”
Tatãl meu mi-a povestit, cã în anul 1899, evreilor li s-a oferit Madagascarul, ca sã-si întemeieze acolo o nouã patrie. Replica evreilor a fost atunci: “Nu! Noi avem numai o singurã promisiune: înapoi în tara pãrintilor nostri!” Toti au spus însã: “Asta nu se poate întâmpla niciodatã!” Astãzi existã însã un stat Israel.
Epoca sfârsitului este deci caracterizatã de faptul cã, în ciuda tuturor progreselor, omenirea este tot mai confuzã si nu mai poate sã-si rezolve problemele. Este demascat falimentul omului. Cât timp va dura aceastã epocã a sfârsitului, nu pot sã vã spun. Dar ea ne avertizeazã: “Vegheati!” Pavel spune despre ucenicii lui Isus: “Sã nu dormim ca ceilalti, ci sã veghem si sã fim treji”. Dar când aceastã epocã a confuziei va atinge apogeul, atunci înaintea de venirea lui Isus va mai veni epoca Anticristului. Aceastã perioadã o voi numi “sfârsitul”. Trãim deja în zilele noastre confuzia epocii sfârsitului. Si aceastã confuzie strigã dupã omul cel tare! Omenirea strigã deja acum dupã omul cel tare! Si când confuzia va atinge apogeul, atunci va veni omul mare si tare, care se va autoproclama mântuitorul lumii. El nu este Cristos, el este Anticristul.
Biblia spune, cã din multimea popoarelor va apare atunci un dictator si va pune mâna pe domnia asupra lumii. Noi îl numim Anticristul. Sub domnia lui, lumea va mai fi unificatã încã o datã. Aceastã perioadã a istoriei este caracterizatã de încãpãtânarea omului. Aceasta va fi ultima încercare a omenirii de a se salva singurã prin politicã si programe economice. Biblia descrie într-un mod fascinant aceastã ultimã mare dictaturã. Ea foloseste pentru aceasta un limbaj simbolic. Omul trebuie sã primeascã întelepciune de la Duhul Sfânt, ca sã-l înteleagã. Vreau sã vã spun cum vorbeste Biblia despre acest Anticrist, despre acest ultim tiran. Prorocul Ioan scrie în Apocalipsa lui: “Am stat pe nisipul mãrii”. Deodatã, din mare apare un animal, o fiarã înfiorãtoare cu multe capete si diademe si cu o gurã uriasã, cu care hulea. Cum trebuie sã întelegem acest simbol extraordinar?
Marea este un simbol pentru multimea popoarelor. Cine a fost la mare stie cât de zbuciumatã este marea, ba chiar cã marea nu se linisteste niciodatã. Ultimul mântuitor al lumii se ridicã de jos, dintre popoare. Toti marii politicieni din ultimele decenii au apãrut pe scena istoriei ca salvatori. Toti s-au ridicat din multimea popoarelor: micul corsican Napoleon, micul caporal al rãzboiului mondial Hitler, cizmarul Stalin. Ei toti sunt predecesorii Anticristului. Ei s-au ridicat de jos. Si poporul a spus fericit: “Unul de-al nostru!” Mântuitorul meu, Isus Cristos nu vine însã din multimea popoarelor, ci din lumea lui Dumnezeu. El este Fiul Dumnezeului celui viu!
Anticristul este numit fiarã. Ce vrea sã însemne aceasta? Despre om, Biblia spune: “Dumnezeu l-a creat pe om dupã chipul si asemãnarea Lui”. Cu cât se dedicã mai mult lui Dumnezeu, cu atât devin omul mai uman. Cu cât îi întoarce omul mai mult spatele lui Dumnezeu, cu atât devine mai bestial. Marele dusman al crestinismului, Nietzsche, spune: “Omul cel mai nobil este o bestie blondã”. El a înteles lucrul acesta. Anticristul va fi un om care s-a dezis complet de Dumnezeu. El îi va întoarce spatele lui Dumnezeu si de aceea va fi un animal – fiara fãrã inimã.
Anticristul este un animal cu “multe capete”. Ce vrea sã însemne aceasta? Înseamnã cã nu este prost! Oamenii vor spune: “Are materie cenusie!” El are o “gurã de leu”. Adicã: el va umple lumea cu propagandã. Pe vremea lui Hitler am cam auzit deja putin o “guritã de leu”, cum a rãsunat din toate difuzoarele. O, pot sã-mi imaginez cum va fi când va veni Anticristul, cum totul va fi nivelat cu tãvãlugul unei propagande fãrã sens! Si aceastã ultimã încercare a omului de a salva lumea fãrã Mântuitorul ei, Domnul Isus, va avea un succes deplin. Adicã omul sã fie salvat fãrã pocãintã si fãrã convertire. Si vor fi rezolvate toate problemele. Vor fi rezolvate problemele politice, pentru cã Anticristul va crea o împãrãtie mondialã. Vor fi rezolvate problemele economice. Toti vor primi o cartelã pentru alimente. Vor fi rezolvate problemele religioase. “Eu sunt salvatorul lumii”, spune Anticristul, “mie sã vã închinati!”
Este înfiorãtor sã vedem modul în care vremurile noastre se îndreaptã spre acest sfârsit.
Si apoi, întreaga omenire i se va supune Anticristului. Numai crestinii vor spune: “Nu ne vom închina tie!” Fiecare va trebui sã poarte un semn pe frunte. Dar crestinii vor spune: “Nu! Noi avem un Mântuitor – si acesta este Isus!” Si apoi va începe prigoana. Existã în Biblie un verset, care sunã asa: “A fãcut ca toti… sã primeascã un semn… si nimeni sã nu poatã cumpãra sau vinde, fãrã sã aibã semnul acesta”. Cu 150 de ani în urmã, comentatorul biblic Auberlen a scris despre aceasta urmãtorul lucru: “Nu întelegem prea bine ce vrea sã însemne lucrul acesta. Dar când va veni vremea aceea, vom ajunge sã întelegem”. Si noi întelegem deja cum va fi posibil acest lucru. Cunoastem deja state totalitare. Stim ce înseamnã: un asemenea om nu primeste drept de sedere, nu primeste cartelã de pâine, nu primeste drept de muncã. Omul poate sã creadã ce vrea. Dar este fãrã patrie si fãrã drepturi. Asta se întâmplã deja în mijlocul nostru.
Când am citit aceste rânduri, m-am cutremurat si m-am gândit: “Si mai existã oameni, care cred cã Biblia este depãsitã. Nu Biblia este depãsitã. Principiile noastre despre lume si viatã sunt depãsite. Biblia ne duce în viitor”.
Anticristul va suporta totul, numai o convertire la adevãratul Mântuitor, la Domnul Isus Cristos, nu. Si de aceea va mai exista încã o datã o mare prigoanã a crestinilor. Le-am povestit cândva copiilor mei despre aceste lucruri. Fiica mea cea micã a început atunci sã plângã.
- De ce plângi? am întrebat-o. Mi-a spus printre suspine:
- Poate sã înceapã oricând.
- Da, i-am spus, se poate.
- Si dacã nu voi putea atunci sã-I rãmân credincioasã Mântuitorului, ce se va întâmpla atunci?
I-am explicat:
- Asta ar fi îngrozitor, însã nu trebuie sã faci decât un singur lucru: trebuie sã-i fii credincioasã numai acum!
Vremurile acestea pot sã înceapã mâine. Atunci nu vom mai avea nici o sansã sã-L gãsim pe Isus. Atunci nu vor mai exista servicii divine. Atunci clopotele vor fi topite si din ele se vor turna monumente pentru Anticrist. Atunci bisericile vor fi transformate în muzee, în care vor fi expuse fotografii din tineretea Anticristului. Oamenii vor striga atunci pe veci dupã mângâiere. Dar pentru cã au renuntat la singurul Mângâietor, la Isus, nu va mai exista Mângâietor. În cartea prorocului Ieremia am citit odatã: “Pentru cã M-ati pãrãsit, zice Domnul, nu mai existã mângâietori pentru voi”. În starea lui jalnicã, omul va fi atunci dat pe mâna oamenilor. Cred cã va fi ferice de crestini, chiar dacã va trebui sã moarã. Ei vor avea un Mângâietor în aceastã perioadã cumplitã!
Pe mine m-a impresionat faptul cã Isus a spus: “Oamenii îsi vor da sufletul de groazã în asteptarea lucrurilor care se vor întâmpla pe pãmânt”. Si Apocalipsa lui Ioan spune: Anticristul va umple lumea cu muzicã de fanfarã si de steaguri. M-am gândit: “Cum se potriveste una cu alta? Pe de-o parte se vorbeste despre groazã si asteptare si apoi se mai vorbeste totusi si despre mari succese”. De când am trãit însã experienta anului 1933, stiu, cã lumea poate fi umplutã cu urale, fanfare si steaguri – si totusi sã fie plinã de groazã în asteptarea lucrurilor care vor veni.
Când Anticristul va fi însã la apogeul puterii lui, când va triumfa si când va crede cã a terminat-o cu Isus, atunci va interveni Dumnezeu: Isus va reveni în slavã!
Despre Anticrist nu se mai spun apoi multe lucruri. Isus îl va înlãtura cu suflarea gurii Lui!
Cu cât devin vremurile mai întunecate, cu cât se contureazã mai mult aceste semne ale confuziei omenirii si ale împãrãtiei anticristice, cu atât mai mult îsi ridicã privirile în sus cei care citesc în Biblie. Ei asteaptã revenirea lui Isus!

No comments: